zondag 17 juli 2011

Pas op voor teken

Als het zomer, is er natuurlijk niets zo leuk als er op uit te trekken met je (opvang)kind. Pas wel op voor teken, een tekenbeet kan nare gevolgen hebben.
Wie gaat wandelen of kamperen in bosrijke gebieden kan een tekenbeet oplopen. Teken komen voor in veel landen. Ook in België. Als bescherming tegen teken wordt wel antimuggencrème opgebracht. Niet al die antimuggencrèmes helpen echter. Neem een crème met DEET. Antimuggencrèmes voor kleine kinderen mogen echter NIET meer dan 20% DEET bevatten.


Tekenbeet 
Teken zijn overbrengers van ziektes. Teken zijn kleine insecten die zich met hun kop ingraven in de huid. Hij zit dan vast terwijl zijn lijfje als een wratje op de huid zit. Teken kunnen heel klein zijn. Heeft je kind een teek laat die dan door een arts verwijderen of verwijder hem zelf met een speciale tekenpincet. Hij moet er namelijk levend en onverdoofd uitgehaald worden. Als je hem kapot knijpt of verdoofd, ‘geeft’ de teek als het ware over in de huid en kun je ziek worden. Krijg je een rode kring om de plaats waar de teek gezeten heeft (en dat kan een week na de beet zijn) ga dan altijd langs een arts en vertel hem dat je op die plaats een tekenbeet gehad hebt.
bron: www.oeiikgroei.nl


Wat te doen met verwijderde teken?
Ga de teek niet pletten, dit geeft het risico dat ziekteverwekkers uit de teek vrij komen. Spoel teken ook niet door de wc. Als je de teek wilt testen op de aanwezigheid van Borrelia of andere mogelijke ziekteverwekkers, bewaar de teek dan in een afsluitend doosje/kokertje o.i.d. Als je een teek weg wil gooien, gooi dan het (met plakband goed afgesloten) doosje/kokertje buitenshuis bij het vuilnis. Je kan de teek ook tussen dubbelgevouwen plakband doen en dit weggooien. Met plakband kan je ook teken verwijderen die op de huid of op kleding lopen, en het niet goed lukt om de teek met een vinger of een klein voorwerp weg te tikken.





1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...